Іспанський хамон
Іспанський Хамон – сиров’ялений делікатес.
На питання: «що привезти з Іспанії?» усі, як один, просять на сувенір, шматок пікантного хамону. «Jamon» – справжній національний символ і елітний м’ясний делікатес №1.
В Іспанії є два сорти хамону - Іберіко (Іbrico) і Серрано (Serrano).
«Іберіко» - елітний і найдорожчий хамон вищого ґатунку. Такий хамон виготовляють з особливої породи темних свиней з чорними ратицями. Такі поросята з малечку ростуть і пасуться у відкритих загонах на гірських полонинах. Відгодовуються виключно жолудями і свіжою зеленою травою, тому хамон з такої свині вважається винятково вишуканим і ніжним. Щоб під шкірою не утворювалось сало, щодня поросятам влаштовують тривалі бігові перегони. Жир у таких свиней не відкладається і рівномірно просочує собою м'ясо.
Тільки за дотримання цих умов з таких «спортивних» свиней у майбутньому можна отримати ароматний і найніжніший хамон. За якістю утримання таких свиней стежить спеціальний сертифікаційний орган "Consorcio del Jamon Serrano Espanol". В Іспанії дуже дбають про смакові властивості хамона. Адже це національна гордість іспанців!
Хамон «Серрано» - продукт щоденного вживання в Іспанії. Його виготовляють із звичайної гірської породи свиней з білими ратицями. Таких свиней тримають у закритих фермах і годують зерном та звичайним фуражем.
У будь-якому іспанському магазині або на ринку можна побачити ряди сушених полядвиць підвішених за ноги. Але тільки колір свинячої ратиці вказує на елітність та якість хамона! Тому шукайте на хамоні напис – «pata negra» (чорна нога).
Головне блюдо Іспанії - Хамон - справжній м’ясний делікатес і, як стверджують самі іспанці, потребує спеціального ритуалу. Найкраще хамон смакує з іспанськими винами. Як закуска, ідеально підходить для любителів пива. Справжні гурмани смакують його з соковитими помідорами черрі, оливками або виноградом... І повірте, навіть простий омлет перетвориться на вишукану страву, якщо до нього додати жменьку скибок духмяного хамона :)
Але зауважимо, що хамон чудовий і сам по собі. Гурманське блюдо вживають тонко-нарізаними скибочками. Правильна нарізка - це справжнє мистецтво. Смужки Хамона повинні просвічуватись на світлі. Такі тоненькі скибки м'яса ніби тануть в роті і передають увесь смак вікових традицій хамона. Пряний аромат ніжного в’яленого м’яса – це аромат Іспанії.
Традиції приготування делікатесу сягають у глибоку давнину. В Іспанії, ще 2000 років тому, для тривалого зберігання м'яса його почали солити і в’ялити. Процес приготування іспанського хамона хоч і дуже простий, але потребує певних ритуалів та тривалого часу. Якщо коротко, то це виглядає ось так: свиняче стегно разом з кісткою і ратицею щедро засипають морською сіллю. М'ясо солиться близько 2-х тижнів. Потім, просолене стегно сушать у підвішеному стані мінімум 6-8 місяців. Після цього уже зав’ялене свиняче м'ясо відправляють на дозрівання в гірських умовах у спеціальних приміщеннях. Наслідуючи багатовікові традиції, деякі різновиди хамона витримують 4 роки і більше!
Для мандрівних гурманів які прагнуть за один захід скуштувати усі різновиди хамону існують спеціальні ресторани - «Музеї хамона». У великих містах, як Мадрид чи Барселона, їх навіть кілька. У таких колоритних музеях-магазинах прямо над головою зі стель звисають в’ялені свинячі ніжки з ратицями. Кругом витончений запах хамона.
Для шанувальників м’ясних делікатесів - це справжня знахідка. Тут можна одночасно ознайомитись з історією хамона, почути цікавих легенд від екскурсоводів у білих ковпачках і, звичайно, продегустувати традиційні страви та фірмові закуски з елітного м’яса. Побувати в Іспанії і не скуштувати скибку хамона - це маленький злочин :)
Так от… Пам’ятаємо! Хамон «Іbrico» - в'ялене м'ясо найвищого ґатунку. Це завжди тільки задня нога. Купуємо кілька кілограмів національного надбанням і з гордістю вивозимо як сувенір!